Veckans hästras



Veckans hästras är:





FAKTA:
FAKTA OM TINKERN:

Tinkerhästen är från början en korsningsras på Irland, som så småningom har blivit en speciell typ. Det kringvandrande folket på Irland, Tinkers, hade hästarna för att rida på och framför allt för att dra sina vackra vagnar som man förr bodde i.

Tinkerhästen utvecklades till en tålig, stark häst utan större krav på sin tillvaro.

Numera använder Tinkers bilar och husvagnar men hästarna har de kvar som handelsvara, som bland annat säljs på stora marknader på Irland.

Det var Kung James II som 1685 beslöt att en gång om året skulle dom ha en marknad för och sälja sina hästar vid ån Eden. Nu för tiden hålls marknaden i början av juni. Som tradition rider herrarna ner i ån på sina hästar och fightas.

Den genuina Tinkerhästen är skäck, svart-vit (pie-bald) eller brun-vit (skew-bald). Grå-skäck förekommer också. Även andra färger och enfärgade ses, men är inte så vanliga och irländarna anser att de inte är genuina tinkers, trots att de har likadant utseende och samma kroppsbyggnad och temperament.

Den är en god hoppare (antagligen finns det connemaraponny i den) och går även att rida lättare dressyr. Tinkerhästen är en utmärkt körhäst. Storleken varierar, men vanligast ligger den på 145-155 cm det vill säga cob-storlek. Det finns dock både större och mindre.

Tinkerhästen är viktbärande och har ett mycket bra kynne och är därför utmärkt som familjehäst, då alla i familjen kan rida eller köra den.

Trots att den är så lugn att sköta och lasta, är den pigg och orädd att rida, en idealisk kompis i skogen. Den kan användas på ridskolor, till westernridning, turridning och i handikapprid-verksamhet.

Det mest utmärkande för Tinkerhästen är att den är så "bra i huvudet", lugn och orädd, pålitlig och har ett gott tålamod.


Veckans hästras är Tinkern. :)


/ Tjejryttarna <3

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0