Sagohästen: Next Milton

googlade igår blandannat på Hugo Simon och fick då upp en helt underbar häst. Next Milton, en sagohäst som jag tycker påminner om Lukett (fast hon är ponny förståss). John Whitakers ägde och tävlade honom.

Lite fakta:

Hästen Next Milton föddes 1977. Han var efter: Marius och undan: Aston Answer. Han födelsenamn var Marius Silver Jubilee men när han köptes samma år av Caroline Bradley ändrade hon hans namn till Milton. Han reds in av Caroline som trodde mycket på den lilla hingsten. Tyvärr dog Caroline Bradley endast 37 år gammal. Därför hamnade Milton hos John Whitaker som var en ryttare som Bradley hade beundrat mycket. Det var med John Whitaker som Milton blev känd för sina många vinster i hästhoppning och Milton fick sitt sponsornamn Next Milton. Senare fick John Whitaker en annan sponsor och Milton fick sponsornamnet Everest Milton. Milton kallades för Sagohästen och har blivit något av en legend inom hästvärlden med över 10 miljoner kronor i vinstpengar. Han var den första hästen utanför galoppsporten att vinna så mycket pengar. Milton avslutade nästan varje runda med ett glädjeskutt rakt upp i luften och det syntes att han älskade hoppning.

 Milton var skinande vit och hade mycket stor hoppkapacitet. Han var 168 cm (ganska liten alltså) i mankhöjd och tillhörde hästrasen Holländskt varmblod även om hans mamma var av engelsk härkomst. Tyvärr var Milton kastrerad och kunde därför aldrig användas i avel, och därför finns idag inga avkommor efter denna fantastiska häst. John Whitaker säger ofta att: "En sån häst har man bara en gång i livet".


           

Och här en "hyllningsfilm" :)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0